vrijdag 10 oktober 2014

Ruana Recept

Nou, jongens en meisjes: het heeft even geduurd, maar we zijn weer bekomen van de Open Ateliers Drimmelen-Dorp. Het was een groot succes, en we willen jullie allemaal hartelijk danken voor de belangstelling, en voor het langskomen!

Zoals een aantal weken geleden al beloofd door Tante An, volgt vandaag het recept voor de ruana (jullie weten wel, die Zuid-Amerikaans-achtige omslagdoek. Wij waren niet de enige die hem mooi vonden: binnen een uur was hij verkocht, afgelopen zaterdag!)
Hier nog even een plaatje om het geheugen op te frissen:
En hier het recept. Ik noem het een recept, omdat je het kunt aanpassen naar eigen smaak.

Benodigdheden
Men neme:
- Een heeeeeeeleboel restjes van allerlei materialen (of een heeeeeeleboel draadjes van je favoriete nieuwe garen. Kan allemaal)
- Rondbreinaalden maat 5, kabellengte van minimaal 100cm
- Een pot thee met veel kaakjes om te soppen

Werkwijze
- Zet ongeveer 200 steken op, met naalden 5
- Elke toer wordt recht gebreid
- Begin altijd met een nieuwe draad, ook als je verder gaat met dezelfde kleur. Dan heb je straks een volle bos met franjes.
- Bepaal zelf hoe breed de lap moet worden door hem af en toe over je schouder te draperen en te kijken hoe ver hij over je arm valt. De mijne kwam halverwege mijn onderarm en was prima van maat. Toen had ik ongeveer 165 toeren gebreid.
- Brei vervolgens iets minder dan de helft van de steken (ongeveer 85) en kant de rest van de steken (115) af.
- Zet vervolgens  115 steken op, en brei dan verder met de 85 steken die nog op je naald stonden, zodat je weer 200 steken hebt. 
- Brei nogmaals 165 toeren en kant alle steken af.
- Ter afwerking heb ik langs alle randen een toer met vasten gehaakt, en vervolgens een rand in kreeftensteek (dus vasten gehaakt van links naar rechts, in plaats van rechts naar links). Maar je kunt de rand ook laten zoals hij is.


- Leg knoopjes in je franjes (4 of 5 draadjes per keer) tegen het breiwerk aan, zodat alle steken netjes op hun plaats blijven.

Klaar!

Nog even wat tips: door oneven toeren met één kleur te breien, wordt de omslagdoek aan beide kanten draagbaar. Ik doe heel af en toe 5 toeren van één kleur, en verder vooral 1 of 3 toeren per kleur.

De maat van de ruana kun je zelf aanpassen door meer of minder steken op te zetten, maar denk erom dat zo’n enorme lap in ribbelsteek een stuk uitloopt als hij gedragen wordt.

Je ruana wordt nóg lekkerder om te dragen als je hem, zodra je klaar bent, een halfuurtje laat weken in een sopje met Eucalan. Daarna het overtollige water eruit knijpen; in een waszakje in de wasmachine op een laag toerental centrifugeren (niet spoelen, hoor! Echt alleen centrifugeren), en plat laten drogen. Ook tijdens het drogen kun je nog iets aan de maat doen: door de ruana flink uit te trekken en op te spannen, wordt hij nog een stuk langer.


Morgen een link naar het tweede patroon van de Knit-Along deken van Kaffe Fassett. Wie is er al aan begonnen?

5 opmerkingen:

 1. Hij is echt heel mooi, maar dat blijkt ook wel. Binnen een uur verkocht, hoe gaaf! Jij hebt echt eer van je werk.
  Groetjes Monique

  BeantwoordenVerwijderen
 2. GEWELDIG ik ga deze linken op mijn publieke FB site vol met gratis gevonden patronen x jenneke van maurik https://www.facebook.com/jennekevm?ref=hl

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Vind hem erg mooi de link gaat ook op mijn fb... dankjewel voor dit leuke patroon :)

  BeantwoordenVerwijderen