maandag 7 december 2015

Anti-Cal deel 27

Zitten jullie allemaal al vol verwachting klaar met jullie naaigerei? Want deze week laat ik zien hoe ik de granny's van de Anti-Cal Bedshawl aan elkaar bevestig. Het wordt trouwens toch een bedshawl, hoor. Even heb ik met het idee gespeeld om er een deken van te maken, maar ik moet zelfs nog wat granny's inhalen, en helaas heb ik van Sinterklaas wéér niet dat ik gekregen waar ik altijd zo lief om vraag (namelijk tijd en rust), dus wordt het een bedshawl. Ook leuk. Héél leuk.

Natuurlijk zijn er verschillende manieren om granny's aan elkaar te zetten. Je kunt ze aan elkaar zetten terwijl je ze haakt (maar daar zijn wij nu te laat mee). Je kunt ze aan elkaar haken m.b.v. vasten (maar daar krijg je 'randen' van in je werk en voegen wat mij betreft niets toe aan dit patroon). En je kunt ze aan elkaar naaien. Ik heb voor de laatste optie gekozen, aangezien alle granny's dezelfde kleur als laatste toer hebben, en je dan bijna niet ziet hoe ze aan elkaar gezet zijn. Bovendien krijg je geen 'randen' in je werk, en is het vrij snel als je eenmaal de slag te pakken hebt.

De granny's zet ik aan elkaar met flessengroen, maar omdat je dat niet ziet op foto's, heb ik even lila gebruikt om het allemaal te verduidelijken.

Men neme: een stuk draad en een dikke (maas)naald, en twee granny squares
Leg de twee blokken met de goede kant naar beneden voor je.

Als je mijn granny-square recept hebt gebruikt, heb je, als het goed is, twee lossen in iedere hoek van je granny's. Werk alleen in de achterste lusjes van de steken - dat wil zeggen, de lusjes die nu bovenop liggen.

Steek je naald van boven naar beneden door de tweede losse in de bovenste hoek van de rechtergranny, en vervolgens van beneden naar boven door de tweede losse van de linkergranny. Daarna in de volgende steek weer van boven naar beneden in de rechter, en van beneden naar boven in de linker.

Ga zo door tot en met de eerste losse van de hoeken onderaan de squares.

Zo ziet het er aan de voorkant uit. Als je het met flessengroen doet, ziet de achterkant er zo uit:


En de voorkant zo:


Als je dus een keer een foutje maakt en een keer moet smokkelen, dan zie je daar he-le-maal niets van. Lekker laten zitten, dus!

Zet zo nog twee blokken aan elkaar. Daarna maak je van deze 2 x 2 blokken een vierkant, en dat gaat eigenlijk hetzelfde als met 1 blok, alleen moet je met de kruising tussen de vier blokken rekening houden. Dat is helemaal niet moeilijk, hoor.

Leg weer de twee blokken (deze keer dus vier granny's) met de goede kant naar beneden, en begin weer bovenaan: steek je naald in tweede losse van de hoek van de rechtergranny (in de achterste lus, dus de lus die nu boven ligt) van boven naar beneden, en door de tweede losse van de hoek van de linkergranny van beneden naar boven. Zo werk je door tot en met de eerste losse van de hoeken.

Om de verbinding tussen de hoeken te verstevigen kun je nu als volgt te werk gaan (en bedenk dat dit in flessengroen niet zichtbaar is):

Steek met je naald in de eerste losse van de rechtergranny, en vervolgens nogmaals door de eerste losse van de linkergranny.

Daarna steek je in de bovenste losse van de granny rechtsonder, en terug naar de granny linksboven.

En dan van de granny linksboven naar de eerste losse van de granny linksonder - vervolgens van linksonder naar rechtsonder.

Ennnnnnnnnnn dan zit je verkeerd als je op dezelfde manier door wilt met het vastzetten van de onderste granny's. Geen paniek. Haal je draad gewoon even onder een steekje door...

 ... en je kunt weer vrolijk verder.

Succes ermee, dames. Ik ben erg benieuwd hoe het jullie zal vergaan. Volgende week de rand! Um... die moet ik dan nog wel even verzinnen :o))

3 opmerkingen:

 1. Hoi Annemarie,
  misschien een idee om een schema bij te voegen hoe de bedshawl er uiteindelijk uit komt te zien. Nu lijkt het alsof het een grote shawl wordt van 2x33...
  Groet, Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Annemarie,
  ik ben ook nog bezig hoor! Ik maak een dubbele hoeveelheid omdat ik graag een deken wil. Ik heb ze bijna allemaal af om de flessengroene randen na. Ik wil ze nl aan elkaar haken "as you go". Maar ik heb eigenlijk geen idee hoe ik dat moet doen. Kun jij uitleg geven?
  Alvast bedankt!
  Anna

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hé Anna! Ik snap dat je er een deken van wilt maken, hoor. Dat zou ik ook het liefste doen, maar ja... tijd en zo :o) Bovendien heb ik al zó veel dekens op een stapel liggen... ik heb er niet echt nog een nodig.

   Wat betreft het aan elkaar haken 'as you go' (mijn favoriete methode), daar zal ik volgende week een blogpost over schrijven, met foto's en dergelijke. Dat lijkt me het handigst. Wil je toch meteen aan de slag, kijk dan eens naar deze tutorial. In het Engels, maar met duidelijke foto's! http://attic24.typepad.com/weblog/joining-asyougo-sqaures.html

   Verwijderen