vrijdag 18 december 2015

Anti-Cal deel 28; De Rand

Ik weet het: jullie zitten met spanning te wachten op instructies voor de rand van de Anti-Cal bedshawl! Gelukkig is hij niet moeilijk of erg bewerkelijk, en je kunt er natuurlijk lekker je eigen draai aan geven. Weet je wat het is met een Anti-Cal? Die is anders dan een gewone Cal: ook voor mij is het een lopend project. Ik geef het vorm terwijl ik ermee bezig ben. Ik geloof dat ik jullie al een paar keer heb verteld dat mijn bedshawl 5 x 13 blokken werd. Daarna heb ik nog met het idee gespeeld om er een hele deken van te maken (van 10 x 8 blokken, of zo). Of een babydeken/schootdekentje van 8 x 8. Terwijl ik ‘m in elkaar aan het zetten was, bleken de kleuren het mooist uit te komen (naar mijn idee) als ik er toch gewoon een shawl van maakte, maar dan een van 4 x 14 blokken! Dus dat is ‘m geworden. De lengte is dan zo’n 1,90 meter (zonder franje), en hij is dan 55 cm breed (na het opspannen).


En dan nu de rand. Nogmaals, doe vooral wat je zelf leuk vindt, maar dit is wat ik heb gedaan: simpel en snel. De kleurtjes zelf zijn al zo leuk, dat de rand weinig meer nodig heeft.

Even ter info: mijn bedshawl is nog niet af, en de rand op de foto's heb ik maar gedeeltelijk gehaakt. Daardoor ben ik voor iedere toer heen en weer gegaan, dus niet, zoals ik hieronder beschrijf, steeds maar rond, dezelfde kant op. Hierdoor ziet mijn rand er anders uit dan bij jullie! 

Voor de rand heb ik een kleinere naald gebruikt, om hem lekker stevig te maken. Dus hoewel ik voor de granny’s haaknaald 4 heb gebruikt, heb ik de rand met 3,5 gehaakt.


De eerste toer haken we in de achterste lusjes van de stokjes van de granny’s. Begin op een willekeurige plek met een vaste in een van de achterste lusjes en haak in ieder stokje een vaste. Op de plekken waar twee granny’s samenkomen haak je 2 vasten samen:

Steek je naald in de achterste lus van de laatste losse van de granny, sla de draad om en haal hem naar voren, maar maak de vaste niet af. In plaats daarvan steek je de naald in de achterste lus van de losse van de volgende granny; maak een omslag, haal hem naar voren, maak een omslag en haal de draad door alle drie de steken op je naald. Dit doe je op alle plekken waar twee granny’s samenkomen.

In de hoeken van de bedshawl werk je gewoon in de gaten zelf en niet in de achterste lus.: drie vasten in iedere hoek.


Dus toer 1 van de rand in het kort: vasten in de achterste lus van iedere granny; samengehaakte vasten op de plekken waar de granny’s samenkomen; in iedere hoek drie vasten.

Sluit de toer met een halve vaste in de vaste waarmee je begonnen bent. Dan: 1 losse, en vervolgens een vaste in iedere steek (in de héle steek, dus niet in de achterste lus). In de middelste steek van de drie hoeksteken maak je weer drie vasten.

Herhaal deze toer totdat je de rand breed genoeg vindt. Ik heb vier toeren vasten gehaakt. Hoewel je de rand natuurlijk prima zo kunt laten, heb ik altijd toch een friemeltje of een frummeltje nodig om het helemaal ‘af’ te vinden. Mijn friemeltje is snel, simpel, en heeft een soortgelijk effect als een picotje, maar dan zonder het gepriegel :o) Het voordeel van dit friemeltje is dat je er, aan de korte kanten, ook nog een franje aan kunt maken, mocht je dat willen (en ik geloof dat ik dat ga willen, maar dat zien we volgende week wel).


Maar goed. Het friemeltje, dus:
Als je klaar bent met de laatste toer vasten, maak dan weer een losse voor de volgende toer. Maak een vaste in dezelfde steek, 3 lossen, en weer een vaste in dezelfde steek. Sla een vaste over, en dan weer: *1 vaste, 3 lossen, 1 vaste in dezelfde steek, sla 1 vaste van de vorige toer over*.  Met een beetje mazzel vallen de friemeltjes precies in de hoeken, want dat is wel het leukst. Mocht dat niet het geval zijn: sla dan gewoon een keer 2 vasten over. Het luistert allemaal niet zo nauw, en als het af is, zie je er niets van als je af en toe een steek hebt gesmokkeld. Heerlijk hè, zo’n Anti-Cal?


Volgende week laat ik jullie het hele Affe Ding zien (want de mijne is nog helemaal niet af. Ik moet de helft nog aan elkaar zetten) en dan zien jullie ook of ik besloten heb om franjes toe te voegen. Uhm… wel een dag vroeger dan gepland, want volgende week vrijdag schijnt het kerst te zijn.

Veel succes en plezier ermee en tot volgende week!

3 opmerkingen:

  1. Ik vind een rand met 2 "deuken" eigenlijk wel wat hebben. Helemaal "anti" en dat past wel bij mij. Ik denk dat ik de rand ook heen en weer ga haken ipv rond. Top idee dus!
    Groet, Anna

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Annemarie waar zit je? Gaat het goed met je?
    Groet, Anna

    BeantwoordenVerwijderen